Detektivska agencija Mreža | Split, Zagreb | Slobodna Dalmacija, 2014.

06. 05 2019.

Jesu li privatni detektivi u Hrvatskoj samo “ljigavci” kojima je jedini posao u životu da prate vara li netko bračnog partnera? Tko sve može biti privatni detektiv? Koliko zarađuju? Je li kod nas opasno za život biti privatni detektiv? Mogu li se dokazi koje prikupe privatni detektivi koristiti u sudskim postupcima?

Na ta i slična pitanja odgovore smo pokušali pronaći u razgovoru s bivšim policajcem Miroslavom Klaricom, vlasnikom jedine licencirane privatne detektivske agencije na području Splita.

Njegova “Mreža” zapošljava troje ljudi, a ima još i šest vanjskih suradnika. Pokrivaju ne samo područje Splita, nego i gotovo cijele bivše države, pa i nekih europskih zemalja.

Fotografije s ljubavnicom

– Ne smijemo raditi ništa što je u suprotnosti sa zakonom. Materijal koji prikupimo može se koristiti kao dokaz u kaznenom ili bilo kojem drugom sudskom postupku. Uvjet je da ga je pribavio licencirani privatni detektiv. Klijenta odmah upozoravamo što možemo zakonski raditi za novac, a što ne.

Primjerice, mi možemo u nečiji privatni prostor ući samo uz dozvolu vlasnika, ali ako vas fotografiramo s javne površine kako s ljubavnicom u svom stanu, pokraj prozora na kojem nisu navučene zavjese ili spuštene rolete, izmjenjujete nježnosti ili, primjerice, šetate goli, onda to znači da niste poduzeli sve da se zaštitite od tuđeg pogleda. Je li to zato što vas nije briga ili ste zaboravili, to nas ne zanima – pojašnjava Klarica.

Dodaje kako su u zadnje vrijeme postali više “antidetektivi” nego detektivi. A što to znači?

– Pa, sve više smo angažirani da otkrivamo “amatere detektive” koji za sto eura na internetu kupe amatersku opremu i onda pomoću nje prisluškuju, snimaju ili prate svoje partnere, bilo privatne, bilo poslovne. Dosta je, recimo, poražavajuća činjenica da se sve više studenata koristi takvom opremom da bi polagali neki ispit. U današnje vrijeme “pametnih telefona” nije rijetkost da oni slikaju test, pošalju ga preko “What’s Appa” ili “Vibera” nekome tko sjedi u nekom kafiću pokraj fakulteta ili u svojoj kući i za par minuta dobiju sve odgovore – kazuje nam splitski privatni detektiv.

On pojašnjava i da je danas vrlo lako u nečiji poslovni kompjutor ubaciti “trojanca”, virus kojim onda nesmetano kupite informacije o poslovanju tvrtke, ili, primjerice, dođete kao klijent u nečiji ured, neprimjetno “zalijepite” bubu za stolicu ili ubacite u vazu s cvijećem, i onda na taj način skupljate podatke koji se onda mogu koristiti za razne svrhe, pa i ucjene.

Cijeli članak možete pročitati na linku koji se nalazi u dnu stranice!

 

Korisni linkovi

https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/249400/privatni-detektivi-trazimo-ljubavnike-ali-i-bube-u-uredima-politicara