Poligrafsko testiranje

"Na korak ste od istine"

Poligraf ili detektor laži je uređaj kojim je moguće mjerenje i registriranje većega broja fizioloških funkcija koje nastaju prilikom ispitivanja.

Budući da pri čuvstvenom uzbuđenju dolazi do promjena pojedinih fizioloških funkcija koje se mogu registrirati s pomoću poligrafa, taj se uređaj koristi u kriminalistici za provjeravanje istinitosti iskaza osoba koje se nalaze pod istragom. Prilikom pokušaja prikrivanja istine u određenim pitanjima korištenjem psiholoških testova bilježe se fiziološke potrebe koje nisu pod kontrolom centralnog živčanog sistema u disanju, krvnom pritisku, pulsu, znojenju.

Iskustvo je pokazalo da su najčešći zahtjevi za primjenom poligrafskog ispitivanja bili vezani za slučajeve provjere kandidata pri zapošljavanju na odgovornim i osjetljivim mjestima, kada se radi o sumnjama da je neka osoba upletena u interne krađe ili prevare, ako postoji sumnja da se zaposleni bavi nedozvoljenim aktivnostima koje mogu nanijeti štetu poduzeću u kojem radi, pri građanskim sporovima te različitim problemima poslovanja.

Također, sve je veća primjena poligrafskog testiranja pri obiteljskim problemima, bilo da se radi o predbračnim provjerama, sumnjama u bračnu vjernost, krađama u obitelji ili pak ukoliko postoje sumnje u maloljetničku delikvenciju, kao npr. umiješanost u kriminalne radnje, zloupotreba narkotika, alkohola i tome slično.