Lažno bolovanje / Otkrivanje lažnog bolovanja

Detektivska agencija Mreža već dugi niz godina nudi detektivske usluge detektiranja i razotkrivanja lažnih tj. neopravdanih bolovanja. 

Prema posljednjim informacijama broj lažnih bolovanja je u sve većem porastu. Interna kontrola koju je proveo HZZO pokazala je da se svako treće bolovanje odnosilo na lažno bolovanje, a u nekim regijama poput splitske i riječke broj lažnih bolovanja iznosio je i preko 40%.

Podaci iz 2016. godine pokazuju da svaki dan grad veličine Varaždina (oko 46 000 stanovnika) ne ode na posao zbog bolesti. 

Broj lažnih bolovanja je u stalnom porastu što nam potvrđuje i dugogodišnje iskustvo te sve veći broj upita za takvom vrstom detektivske usluge. Zloputreba bolovanja postala je veliki problem brojnih poslodavaca, podjednako državnih te privatnih kompanija. Karakteristično je da, ovisno o regiji, broj bolovanja naglo raste kada krenu radovi ili poslovi koji su karakteristični za tu regiju npr, poljoprivredni radovi, građevina ili turizam.

Poslodavac uvijek može tražiti kontrolu bolovanja svojih radnika i na temelju njezinog nepovoljnog ishoda sankcionirati radnike čak i otkazom, no često na kraju sud odlučuje predstavlja li pojedino ponašanje radnika za vrijeme bolovanja zloupotrebu toga prava i time opravdani razlog za otkaz.

Upravo zbog toga važno je da kontrolu, detekciju i potvrdu opravdanosti bolovanja obave profesionalci. Nakon obavljenog nadzora lažnog bolovanja naručitelju usluge se predaje pisano izvješće popraćeno foto dokumentacijom što naručitelj može koristiti kao dokaz na sudu.

Ukoliko poslodavac otkrije da mu je radnik lagao o razlogu izostanka s posla zbog bolovanja, ovisno o situaciji i želji poslodavca, radnik s jedne strane može biti opomenut ili mu se može umanjiti plaća u vrijednosti trajanja izostanka, a  s druge strane postoji i mogućnost otkaza ugovora o radu. 

Prema Zakonu o radu privremena nenazočnost na radu zbog bolesti ili ozljede nije opravdani razlog za otkaz, ali ZLOUPOTREBA BOLOVANJA, ako se dokaže, može biti razlog za redoviti (zbog skrivljenog ponašanja) ili za izvanredni otkaz.

Budući da ovu zloupotrebu nije uvijek moguće jednostavno i brzo dokazati svakako Vam savjetujemo da nas kontaktirate. Za sva pitanja, bilo kakav savjet stojimo Vam u potpunosti na raspolaganju.

NA PRAVOME STE MJESTU, KORAK DO ISTINE.

Detektiv Mreža K.D. – Ključno je znati tko zna!