Industrijska kontra špijunaža

Industrijska špijunaža odnosi se prikupljanje zaštićenih podataka (najčešće poslovnih tajni) iz poslovanja neke kompanije od strane neovlaštene osobe ili vrlo često izravnog tržišnog konkurenta.

Objekt radnje kod procesa industrijske špijunaže je zaštićena informacija, tj. informacija iz poslovanja neke kompanije koja je poduzela razumne mjere da ta informacija ostane tajnom te do koje se dolazi na različite način. Metode i postupci industrijske špijunaže su npr.: “trojanski konj”, izdaja, provala, korupcija, krađa industrijske tajne, prisluškivanje razgovora i telefonskih i drugih komunikacija.

Jedna od metoda prikupljanja informacija koje su poslovne tajne jest uporaba tzv. insidera, osoba koji su upravo i zaposlenici napadnute komapnije.

To mogu biti izvršni menedžeri, ali i niže rangirani zaposlenici koji zbog slabijih primanja pristaju na “prodaju” zaštićenih podataka konkurentskim tvrtkama ili pojedincima. Razvojem informatičke tehnologije stvorene su pretpostavke za djelotvornije zloporabe zaštićenih informacija, a razvijene su i brojne tehnike prikrivanja takvih djela i stečene dobiti.

Otkada kompanije intenzivno koriste Internet, industrijska špijunaža je postala glavno zanimanje mnogih korisnika Interneta.

Izvještaj američke firme McAfee, vrlo prisutne u sferi informatike, u suradnji s kompanijom Science Applications International Corporation  (SAIC), ukazuje na „značajno povećanje aktivnosti industrijske špijunaže preko Interneta, s ciljem da se uzurpiraju poslovne tajne ili intelektualno vlasništvo kompanije“.

Također, sve češća meta napada su upravo mobilni uređaji koji vrlo lako mogu biti napadnuti te omogućiti počinitelju da dođe u posjed intimnih te važnih poslovnih informacija.

S obzirom na veliki porast broja klijenata koji traže upravo usluge industrijske kontrašpijunaže značajno smo unaprijedili svoje poslovanje te smo u mogućnosti pružiti vrlo visok standard profesionalnih usluga na ovome području. Da bi se zaštitile poslovne tajne poduzimaju se posebne sigurnosne analize i aktivnosti.  Za detaljnije informacije kontaktirajte nas s punim povjerenjem.