Provjera lažnog bolovanja | Rad na crno

Siva zona ili neformalni sektor je izraz koji u najširem smislu označava ekonomske aktivnosti nad kojima država nema odgovarajući nadzor, odnosno koje se nalaze na rubu zakona ili u tzv. "sivoj" zoni.

Financijski gubici koje kompanija ostvaruje često može biti rezultat ekonomskih aktivnosti unutar sive zone. 

Naše profesionalne detektivske usluge uključuju istrage:

• rada na crno

• neprijavljivanja obrta

• neplaćanja poreza

• povrede intelektualnog vlasništva

• krađe i otuđenja imovine

• lažnih bolovanja

Jedna od vodećih „sivih aktivnosti“ jest zasigurno rad na crno koji uvelike opterećuje nacionalna gospodarstva. 

Hrvatska je također značajno opterećena nelegalnim ekonomskim aktivnostima koje preplavljuju nacionalno gospodarstvo. 

Prema posljednjim podacima, Hrvatska je malo iznad EU prosjeka po udjelu rada na crno. Najviše se kažnjavaju prijavljeni obrtnici zbog radnika na crno, a neprijavljenim poduzetnicima inspektori teško dokazuju ilegalno poslovanje. 

Sektor koji je uvelike opterećen radom na crno svakako je građevina. Sve je veći broj onih poslodavaca koji prijavljuju postojanje nelojalne konkurencije preko rada na crno.

Na tržištu je prisutno pet oblika rada na crno:

• da se radnik uopće ne prijavi

• da se prijavi na pola radnog vremena, a radi puno radno vrijeme

• da se radnik prijavi na puno radno vrijeme, ali na minimalnu plaću

• nezakonito zapošljavanje stranaca

• neisplata dodatnog rada

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava odlučilo je provesti mjere koje bi smanjile udio rada na crno. 

U 2018. Hrvatska je postala glavni  korisnik IPA 2012 Twinning projekta: „Jačanje politika i kapaciteta za smanjenje neprijavljenog rada (rada na crno)“ koji se provodi u suradnji s projektnim partnerima iz Republike Slovačke i Savezne Republike Njemačke. 

Glavni cilj projekta jest jačanje administrativnih kapaciteta Republike Hrvatske u borbi protiv rada na crno te stvaranje učinkovitog sustava politika, mjera i kontrolnih mehanizama.

Problem koji se javlja kod rada na crno jest teškoća dokazivanja da netko uistinu radi na crno. Slična situacija se događa i kod provjere drugih nelegalnih aktivnosti, povreda radne discipline i obveza, primjerice kod utvrđivanja lažnih bolovanja. 

Upravo zbog toga ljudi često koriste profesionalne detektivske usluge kako bi potvrdile navedene sumnje.

Detektivska agencija Mreža sa svojim licenciranim privatnim detektivima već dugi niz godina uspješno rješava ovakve slučajeve. 

Svakom zahtjevu pristupamo sa posebnom pažnjom, temeljito uz zajamčenu diskreciju i profesionalne manire. Po završetku posla klijentu se predaje pisano izvješće popraćeno foto dokumentacijom koje se može koristiti kao dokaz na sudu.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja o navedenim ili drugim detektivskim uslugama, zainteresirani ste za razgovor, slobodno nas kontaktirajte na službeni e-mail: detektiv.mreza.st@gmail.com ili na nazovite izravno na broj mobitela 091 152 5455. U svako doba dana stojimo Vam na raspolaganju!

Privatni Detektiv Mreža – Ključno je znati tko zna!

 

Detektivska agencija Mreža - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Dubrovnik